Doğru diş fırçalama, diş ve diş etlerinin korunmasında atılan ilk adımdır yanlış fırçalama nedeni ile dişler zarar görebilir ve fırçalamanın hiçbir anlamı kalmaz. Dişler kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce olmak üzere günde en az iki kez doğru bir yöntem ile fırçalanmalı, evde diş hizmeti en az iki dakika boyunca ağız bölgesinin her yeri fırçalanmalı.
Alt Ve Üst Dişler Eşit Zamanla Fırçalanmalı
2 dakikalık fırçalama süresinde alt ve üst dişler aynı sürede fırçalanmalı bunu bir saat yardımı ile sağlamak mümkün, diş fırçasının fırçalama aşamasında duruşu hangi dişin fırçalandığına göre değişir. Dişleri fırçalarken iç ve dış yüzeylerden başlamak gerek, fırçaya 45 derecelik bir açı vermek lazım. Ardından çiğneme yüzeylerine geçerek fırçayı ileri ve geri hareket ettirmek gerekir, ön diş iç yüzeylerini fırçayı dik tutup aşağı yukarı hafif fırça darbeleri ile fırçalamalıyız.
Diş İpi Fırçanın Ulaşmadığı Yerlerde Kullanılmalı
ankara evde diş hizmeti Diş eti çizgisinin boyunca nazik bir şekilde fırçalamak lazım, dili arkadan öne doğru fırçalayarak yiyecek parçaları da temizlenmeli ve ağız kokusuna sebep olan bakteriler yok edilmeli. Daha rahat bir his ve taze nefes için üst damakta nazik bir şekilde fırçalanmalıdır. Diş fırçasının ulaşamadığı yerler ve diş aralarında diş ipi kullanmak ta önemlidir, diş ipi diş eti hastalıklarını, ağız kokusunu ve diş çürümelerini önleme noktasında ciddi bir rol oynar.
Diş İpi Kullanımında Nelere Dikkat Etmeli
Diş ipi kullanımında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır; 50 cm uzunluğunda ki diş ipini iki orta parmağa dolamak gerekir ancak bir parmağa diğerine göre biraz daha fazla dolanması lazım. İşaret ve başparmak desteği ile diş ipi gerdirilerek dişlerin arasından geçirilir bunu yaparken diş etlerine zarar vermemeye ve diş ipinin kopmamasına özen göstermek lazımdır. evde diş çekimi Diş ipini c şekline getirerek diş arasında aşağı yukarı gezdirip diş eti çizgisinin altı da temizlenmeli ve her dişe geçildiğinde diş ipinden yeni bir bölüm kullanılmalıdır.
Doğru Diş Fırçası Nasıl Olmalı
Doğru diş fırçası ağzın hemen her bölgesine ulaşacak şekilde tasarlanmış kıllara ve küçük fırça başlığına sahip olmalı, diş ve diş etlerine zarar vermemek adına yumuşak kıllı fırçalar seçilmeli, rahat kavranan ıslandığında kaymayan saplı diş fırçaları da doğru fırçalardır. Eğer diş araları geniş ise ağızda diş teli, evde implant yapımı, braket ya da diş köprüsü varsa kullanılması gereken diş fırçası interdental diş arası fırçalarıdır, bu diş fırçalarının özelliği silindir ya da konik şeklinde çok küçük fırça başı ve ince kıllarının bulunmasıdır.
İnterdental Diş Arası Fırçası Seçenekleri
Kılların eskimesi halinde yalnızca fırça başlığının değiştirilmesi yeterli olacaktır, bu fırçalarında aşırı hassas diş eti ve dişlere sahip insanlar için ya da bir yolculukta kullanılmak üzere tasarlanmış küçük boyutlu interdental diş arası fırçası seçenekleri de bulunmaktadır.
Diş Taşı Temizleme İşlemi Özel Bir Tedavi Yöntemidir
Şayet dişler her gün en az iki kez fırçalanmaz ise zaman içerisinde yiyecekler dişlerin üzerinde kalır ve bu kalıntılar bakteri plağı oluşturur. Oluşan bu bakteri plağı sertleşir ve diş taşına ( tartar/ calculus) dönüşür, diş taşı temizleme işlemi özel bir tedavi yöntemidir ve sadece diş hekimleri tarafından özel bir alet yardımı ile temizlenir. Tartar (diş taşı) diş eti kanamalarına, diş eti iltihaplanmalarına ve diş eti hastalıklarına neden olur.