Çıkamamış kemik altında kalmış dişlere gömük dişler denir. Gömük kalabilen dişler genellikle 20 yaş dişleridir ama köpek dişleri ve azı dişleri de gömük kalabilir. Diş teli tedavisi ise sonuç alınması mümkün olmayan bu tür gömük dişler için çene cerrahları tarafından bir operasyon gerçekleştirilir ve dişler alınır.
Gömük Dişler Genellikle 20 Yaş Dişleridir
20 yaş dişleri ağzın en dip kısmında hatta görülmesi nerede ise imkânsız olan dişlerdir ve bu nedenle bakımı ve temizliği zor olur. Ankara evde diş hizmeti kliniği Gülüş Estetiği uzmanları yeteri kadar temizlenmeyen 20 yaş dişleri bu yüzden çok daha çabuk çürür ve ağız kokusuna neden olur, çenede ki yer darlığı nedeni ile bazı zamanlarda 20 yaş dişleri çıkamaz görüşünde. Tam gömülü kaldıkları gibi yarı gömülü şekilde de kalarak ağız içinde gıda sıkışması ve gıda birikmesine neden olduklarından dolayı enfeksiyonların yaşanmasına etki ederler.
Tam Ve Yarı Gömülü Dişler Çene Kistlerine Neden Olur
Tam gömülü 20 yaş dişleri de önlerinde ki diğer dişleri sıkıştırır ve dişlerde çarpıklık oluşmasına sebep olur. Hatta uzun yıllar fark edilmeyen tam gömülü 20 yaş dişleri çene içerisinde oldukça büyük kistlerin oluşmasının da nedeni olur. Yine de hastada hiçbir sıkıntıya neden olmasa da 20 yaş dişlerinin çekilmesi doğru bir yöntem olacağı gibi mutlaka bir diş hekimi tarafından kontrol edilmesi de fayda sağlayacaktır. 20 yaş dişlerinin evde diş çekimi lokal anestezi uygulanarak gerçekleşir yani sadece dişin olduğu bölge uyuşturulur ve diş o şekilde çekilir.
Gömülü Dişler Mutlaka Çekilmelidir
Gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi çok önemlidir çünkü diş kökleri damar ve sinirlere çok yakındır ve yanlış bir uygulama neticesinde dudakta geçici ya da kalıcı hasara neden olunur bu nedenle operasyon öncesinde mutlaka klinik ve radyolojik tetkiklerin yapılması gerekir. Gömülü 20 yaş dişlerinin çekiminin ardından iyileşme sürecinde evde diş hizmeti yapılan uygulamalar da önem arz eder, diş eti yarasının çabuk iyileşmesi için öncelikle ameliyattan sonra ki 24 saat boyunca dinlenmek önemlidir.
Operasyon Sonrası Yanakta Ödem Görülür
Soğuk kompres, ağrı kesici ve antibiyotik tedavi süreçleri de hassas bir şekilde sürdürülmelidir. Doktorun tavsiye edeceği şekilde dişin çekildiği bölgenin temizlenmesi de yaranın hızlı iyileşmesine destek olacaktır. Operasyondan sonra 24 saat boyunca yumuşak, ılık ve tanesi olamayan gıdalar ile beslenmek gerekir, 24 saat sonrasında ise birkaç gün daha kolay tüketilen gıdalar tercih edilmeli ve soğuk gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Dişin çekildiği ilk gün tükürme, gargara, sert diş fırçalaması, pipet kullanımı ve şiddetli bir ağız çalkalaması yapılmamalı ve ağız hijyenine çok dikkat edilmelidir. Diş hekimi tarafından verilen ilaçlar gerektiği gibi kullanılmalı ve en az 48 saat sigara tüketilmemelidir. Gömük diş operasyonu sonrası yanakta ödem görülür kişiye göre değişse de yüzde şişlik yaşanır, şişliği azaltmak ya da şiş oluşmasına engel olmak için diş çekiminden sonra ki 24 saat süresince yanağa soğuk tampon yapılmalı.
Gülüş Estetiği Gömük Diş Tedavisinde De İddialı
Evde implant yapımı noktasında deneyim sahibi olan Gülüş Estetiği kliniği diş hekimleri gömük diş tedavisinde de iddialı. Gömülü dişlerin alınmaması halinde diş köklerinde erime, apse, yanında ki dişleri etkileyecek derecede çürüme, çene kisti ve çene kemiği erimesi gibi ciddi sorunlara neden olur ayrıca diş süremediğinden dolayı kas ve bağ dokusuna da baskı yapar bunun sonucunda ise enflamasyon ( yangı ) denilen tablo ortaya çıkar.