Şiddetli horlama nedeni ile nefes alıp vermede duraksamalar yaşanır bu duraklamalar 10 saniyeyi aşarsa bu uyku apnesi demektir. Hastaya uyku apnesi teşhisi koymak için apnenin şiddetini bilmek gerekir bunun içinde hasta bir gece gözetim altında tutulmalı uyku merkezlerinde uyutularak apne testinden geçirilmelidir.
Gerekli Görüldüğünde Uyku Apnesi Testi Yapılmalıdır
Uyku apnesi testine polisomnografi denir bu testte hastanın gece boyunca solunum ve beyin aktiviteleri kayıt altına alınır. Her horlama uyku apnesi değildir ya da her uyku apnesi olan hasta horlamaz ancak büyük bölümünde horlama ile uyku apnesi bir aradadır. Hasta uyku anında nefes kesintisini fark etmez ancak sabahları yorgun ve baş ağrısı ile uyanmalarında hatta sinirlilik hali, unutkanlık, halsizlik, sürekli uyuma isteği, dikkat eksikliği yaşanıyorsa o zaman uyku apnesinden şüphelenmeli. Her horlama uyku apnesi anlamına gelmez horlama şikayeti olan hasta öncelikle kulak burun boğaz uzmanına muayene olmalı hekim gerekli gördüğünde uyku apnesi testi yapılmalıdır.
3 Farklı Tipte Uyku Apnesi Vardır
Uyku apnesi 3 farklı tipe ayrılır; Tıkayıcı (Obstrüktif) uyku apnesi en sık görülendir ve üst solunum yollarında tıkanıklığa neden olan faktörlerden kaynaklanır. Santral uyku apnesi; beyin solunumun kontrolünü yapan kaslara uygun sinyal göndermediğinde ortaya çıkar. Mikst uyku apnesi; bu tip uyku apnesi Obstrüktif ve santral uyku apnesi ile birlikte görülür. Uyku apnesinin belirtileri her tipte birbirine benzer, yüksek ses ile horlama, uykuda solunum durması atakları, uykudan ani uyanmalar, sabahları baş ağrısı, ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı yaşanması, uykusuzluk, depresif bir ruh hali sürekli sinirlilik ve dikkat eksiği en sık karşılaşılan belirtilerdir.
Uyku Apnesinin Nedenleri
Uyku apnesinin nedenleri tiplerine göre farklıdır; Obstrüktif uyku apnesinin nedenleri arasında kilo, kalın boyun, kişinin erkek olması, alkol sigara kullanımı, nefes alma yollarının dar olması, burun tıkanması, uyku hapı ya da sakinleştirici ilaç kullanımı ile kalıtımsal nedenlerdir. Santral uyku apnesi nedenleri arasında ise beyin felci, beyin sapı problemi, beyin enfeksiyonu, kalp hastalıkları ve narkotik ağrı kesicileri kullanmak sayılabilir. Uyku apnesi tedavisinde ankara ev diş hizmeti cümlesi ile hafızalarda yer edinen Gülüş Estetiği Kliniği en iyi ve en köklü çözümler sunar.
Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku apnesi tedavisinde öncelikle yaşam tarzının değişmesi, aşırı kilolardan kurtulunması veya gerekli hallerde cerrahi operasyonlar yer alır. Cerrahi operasyon ancak dar olan hava yollarının açılması için yapılırken pozitif hava basıncı tedavisinde ise CPAP adı verilen cihaz ile üst hava yolları sürekli açık tutulur. Silikon hava maskesi ile kullanılan cihaz aynı zamanda horlama tedavisi içinde kullanılır. Cihaz ya da cerrahi operasyon gerekmeyen uyku apnesi tedavisinde ağız içi protezler ile horlamanın önüne geçilebilir. Bu protezlerin hem hazırlanması hem de kullanılması çok kolaydır, hastanın alt ve üst çene ölçüleri alınarak diş yüzeyini kaplayan iki plak hazırlanır plaklar sabitlenir ve protez haline getirilir.
Rahat Uyku Bir Telefon Uzağınızda
Protez alt çene önde ve aşağı pozisyonda sabitlenir ve bu şekilde dil ve yumuşak damak nefes almayı kolay hale getirecek şekilde konumlanmış olur. Horlama protezi hemen cevap veren, ekonomik ve basit bir tedavi yöntemidir ve sık uygulanır. Uyku apnesi tedavisinde evde diş hizmeti veren Gülüş Estetiği Kliniği kendini kanıtlayan hizmetleri ile müşterilerinin her zaman memnuniyetini sağlamıştır. Evde diş çekim gibi ayrıca evde implant yapımı konusunda da alternatifsiz olan Gülüş Estetiği Kliniğinden randevu alarak hem uyku apnesi tedavisi hem de testini yaptırmanız mümkün, rahat uyku bir telefon uzağınızda.