Diş Kaplama Nedir?
Estetik amaçlarla veya dişlerin çeşitli nedenlerle madde kaybına uğraması durumunda diş üzerine değişik maddelerle yapılan restorasyon işlemine diş kaplama denilmektedir. Özellikle diş çürümelerinde ve diş estetiğinde son zamanlarda en çok tercih edilen uygulamalar arasında olan diş kaplama ile kusursuz görünümlü dişlere sahip olunabilmektedir. Çürük dişlerde diş temizlendikten sonra dişin tekrar eski görünümüne kavuşması için farklı malzemeler kullanılarak kaplama işlemi yapılmaktadır. Genellikle kaplama için kullanılan maddeler metal yada metal olmayan özellikte olabilmektedir. Dişlerin tamamen kaybedilmesi yerine uygun kaplama çeşidi seçilerek diş kaplaması yapılması en doğru işlem olacaktır.
Diş Kaplamanın Yararları Nelerdir?
Diş sağlığı kişiler için oldukça önemli bir konudur. Dış görünüş kadar hastalık durumunda da ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Özellikle diş çürümeleri ve diş kayıpları durumlarında bu dişlerin yerini tamamlayacak dişlerin istenilen bölgeye eklenmesi diğer dişlerin sağlığı açısından da oldukça önemli bir durumdur. Farklı seçenekleri olan diş kaplama estetik görünümü güçlendirmenin yanı sıra diş korumasına da yardımcı olmaktadır. Yapılacak diş kaplamanın kişilere yararları ise şunlardır: dişe doğal bir görünüm kazandırır, diş çarpıklıklarını ve görünüm bozukluklarını düzeltir, dişlere daha uzun bir ömür kazandırır, diğer dişlerin sağlığını devam ettirir, lekelere karşı dayanıklıdır ve estetik açıdan özgüveninizi tamamlar.
Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?
Fonksiyonel ve estetik amaçlı tercih edilen diş kaplama teknikleri çeşitlidir. Diş kaplama seçenekleri değerlendirilirken diş hekimi uygun önerileri hastaya söyleyerek bilgilendirir. Günümüzde 4 farklı kaplama çeşidi bulunmaktadır: Porselen laminate veneer, zirkonyum kaplama, metal destekli kaplama ve full porselen diş kaplama olarak sayılabilir. Diş çürüklerinde, kırılmış diş dolgularında, diş çekilmeleri ve ağızdaki boşlukların doldurulmasında, aşırı derecede renk bozukluklarında diş hekimi tarafından gerekli analizler yapılarak en uygun yöntem belirlenir. Hastalar tarafından en çok tercih edilen diş kaplama teknikleri arasında zirkonyum diş kaplama ve full porselen diş kaplamadır. Özellikle tercih edilen zirkonyum kaplamalar doğal diş görünümüne daha yakın olması, dayanıklılığının yüksek olması ve alerji bakımından ağız ve dişlere daha kolay uyum sağlaması açısından oldukça çok tercih edilmektedir.
Diş Kaplama Nasıl Yapılır?
Evde diş hizmeti almak isteyen hastalar için en doğru ve güvenilir diş kliniğini bulmak ve evde diş çekimi başta olmak üzere evde implant yapımı gibi konusunda uzman ve deneyimli diş doktorları ile çalışmak çok önemlidir. Uzman diş hekimi tarafından diş yapısı baz alınarak uygun diş kaplama seçeneğine karar verilmelidir. Diş kaplama işlemi uygulamalarında ki ilk aşama dişin tamamı veya gerekli bölümü için doğru ölçülerin alınmasıdır. Genellikle diş kaplama süresi 2 ila 4 seansta tamamlanmaktadır. Karar verilen diş kaplama metalleri hazırlanır. Uygulama yapılacak dişler küçültülür ve provalar yapılır. Bir hafta prova yapılarak herhangi bir sorun olup olmadığına bakıldıktan sonra kalıcı olarak diş kaplaması yapılır.
Diş Kaplama Sonrası Yapılacaklar
Diş kaplama sonrası düzenli diş bakımı ve fırçalama çok önemlidir. 6 ayda bir diş doktoruna gideceğiniz kontrollerle diş kaplamanızın ömrünü daha fazla uzatabilirsiniz. İyi bir diş kaplama işlemi ile diş lekeleri, şekil bozuklukları ve çapraşıklıkları düzelttirerek sosyal ortamlarda daha iyi bir izlenim bırakabilirsiniz. Diş kaplama konusunda Ankara evde diş hizmeti sunan, konusunda uzman diş doktorları ile çalışan bir diş kliniği seçebilirsiniz. Dişlerinizin görümünden memnun değilseniz veya bazı diş sorunlarınız varsa uzman diş doktorlarından yardım alabilirsiniz.