Diş çekimi, çok sayıda kişinin korku duyduğu diş tedavileri arasındadır. Basit çürüklerin bile bu korku nedeniyle ihmal edilmesi diş kayıplarını meydana getirebilmektedir. Diş çekimi; uzman hekimler, gelişmiş teknolojik yöntemler ile steril klinik ortamımızda yapılmaktadır. Ankara diş kliniğimizde diş çekimleri yapılmaktadır. Diş çekimi sonrası yapılması gerekenler ise ayrı bir önem taşır.
Diş Çekimi Ne Zaman Yapılır?
Diş çekimi genellikle dişlerde meydana gelen ağrılar, ileri derecede çürükler için gerçekleşen bir tedavi yöntemidir. Günümüzde diş çekimleri mümkün olduğunca son çare olarak uygulanmaktadır çünkü gelişen teknikler kişilerin dişlerini çekilmekten kurtarıp, tedavi edebilmektedir. Bazı durumlarda ise ( Özellikle gecikme nedenli sorunlarda) diş çekimi mecburi olarak yapılmaktadır.
Diş Çekimi Gerektiren Durumlar: Diş çekimi yapılan durumlar arasında dişlerin çürümesi, kırılması, travmaya uğraması yer almaktadır. Bazen de başka bir diş tedavisinin uygulanması için dişin çekilmesi gerekebilmektedir. ( Ortodonti, estetik vb.)
Diş Çekimi Nasıl Yapılır?
Diş çekimi işlemlerinde lokal anestezi uygulanmaktadır ve tedavi basit şekilde yapılmaktadır. Diş çekimi nasıl yapılır? ile ilgili olarak lokal anestezi bilgisini verdikten sonra ilacın diş etine uyuşturucu iğne aracılığıyla aktarıldığını belirtelim. Bu işlemden sonra hastalar iyice uyuşuncaya ve işlem yapılacak bölgede bir şey hissetmeyinceye kadar doktorlarımız beklemektedirler.
Bekleme süresi birkaç dakika sürer; hastanın bünyesine göre sürede değişiklik olabilir. Diş çekim süresi ise dişin yerine, durumuna, hangi diş olduğuna vb. göre farklılık gösterebilir.
Diş Çekimi Sonrasında Neler Yapılmalıdır?
Diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Genellikle yapılan işlemlerden biri ağzın çalkalanmasıdır ancak bunu yapmanız uzman hekimler tarafından tavsiye edilmemektedir çünkü iyileşmeyi gerçekleştirecek olan kan pıhtısı bu şekilde engellenmektedir
- Yoğun olmadığı sürece diş çekiminden sonra 6-24 saat içinde hafif bir kan sızıntısı normaldir; bu durumda paniğe kapılmamak gerekir
- Diş çekimi yapıldıktan sonra çekilen dişin yerine bir tampon koyulur; hastaların bunu en az 15-20 dakika boyunca orada tutmaları gerekir. Tamponu sıkıca ısırmak gerekir. Yutkunmayı normal biçimde gerçekleştirin
- Diş çekimi sonrasında genellikle diş hekimlerimiz ağrı kesici önermektedirler. Bunu kullanarak hafif ağrıların geçmesini sağlayabilirsiniz. Aspirin almak ise zararlıdır
- Diş çekilen yerdeki boşluğa sürekli dil değdirmemek gerekir
- Çok acılı ve sıcak yemeklerden uzak durmalısınız
Diş çekiminden 24 saat sonra düzenli ve normal diş bakımı yapılmaya başlanabilir.
Diş Çekimi Sonrası Tedavi Nasıl Olmalı?
Diş çekimi sonrası tedavi aşaması normal koşullarda kısa sürer ve iyileşme gerçekleşir. Özellikle çekimden sonraki 24-48 saat hastaların normalden daha fazla dikkatli olmaları ağrı ve diğer problemlerin önlenmesi ya da giderilmesi bakımından yararlı olacaktır.
Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Diş çekiminden sonra yapılması gerekenler belirttiğimiz gibi doktorunuzun önermiş olduğu bakım listesine uymak ve uzak kalınması gerekenlere dikkat etmektir. Bununla beraber nadir de olsa acil durumlar oluşabilir. Her operasyon gibi diş çekimlerinde de ufak riskler oluşabilmektedir. Özellikle çekimden 24 saat sonra yüzünüzde şişmeler oluşur, hala kanamanız devam ederse, ağzınızda kötü bir tat varsa ve buna koku da eşlik ediyorsa mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.