Diş beyazlatma olarak bilinen işlem, ne kadar bakım yapılırsa yapılsın bir türlü istenen beyazlığı sağlayamayan kişiler için gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Bunun her ne kadar evde denenen birçok yolu olsa da, en başarılı sonuç her daim uzman bir diş tabibinin uygulamasıyla mümkün olacaktır. Farklı sistemler kullanılarak, istenilen beyazlığı elde etmek çok zor değildir.
Dişlerin Rengi Neden Değişir?
Dişlerin renk değişikliği çok farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bunların başında ise yaşın ilerlemesi gelir. Çünkü mine ismiyle bilinen tabaka zamanla azalır. Gün içinde çok fazla kahve, kola tüketen kişilerin diş renkleri zamanla değişir. Ayrıca sigara, dişlerin düşmanıdır. Kahverengi ya da sarı bir tabakanın oluşmasına neden olur. Kanal tedavisi sonrasında da bazen böyle bir durum ortaya çıkabilmektedir.
Diş Beyazlatma Kimler İçin Önerilmez?
Kimler diş beyazlatma işleminden faydalanamaz çerçevesinde özellikle 15 yaş öncesi için bu durum önerilmez. Bazı kişilerin dişlerindeki hassasiyet de bu tedavinin uygulanmasını engeller. Ayrıca dişetinde yaşanan çekilme sonrasında kökler ortaya çıkarsa, beyazlatma yapılamaz. Son olarak çapraşık dişlerin de beyazlatma için elverişli olmadığını eklemek gerekiyor.
Protez Diş Beyazlatma Nasıl Olur?
Protez diş beyazlatma, en çok tercih edilen yöntemlerin başında gelir. Bunun için genellikle iki değişik malzeme kullanılır. Bunlardan birisi porselen iken diğeri ise zirkonyum olarak bilinir. Sadece beyazlatma için değil, aynı zamanda şekilsel açıdan ortaya çıkan sorunları da düzeltmektedir. Yapılacak ölçü alma işlemlerinin hemen ardından hekimlerimiz, isteğe göre zirkonyum ya da porselenden yaprak olarak adlandırılmış çok ince bir maddeyi, yapıştırma yöntemiyle ilgili yere uygularlar. Bu şekilde beyazlama sağlanmış olacaktır.
Diğer Diş Beyazlatma Yöntemleri Nasıldır?
Diş beyazlatma yöntemleri çerçevesinde başka uygulamalar da mevcuttur.
- Bunlardan birisi ofis tipidir. İlk olarak dişin üzerine çok özel bir jel sürülür. Bunun en temel özelliği kısa sürede beyazlama sağlamasıdır. Sonrasında maddenin aktif hale gelmesi sağlanır. İşte bu yüzden devreye lazer veya UV ışını girer. Genellikle 1 saatlik bir uygulamadır. Böylelikle istenilen beyazlık ortaya çıkmış olacaktır. Hem çok hızlı hem de güvenilirdir. Genellikle 4 tona kadar dişin rengini açmaktadır.
- Biyolojik beyazlatma yöntemi ise çok işlevsel olmasıyla bilinir. Çünkü sadece dişi beyazlatmak kalmaz. Aynı zamanda minelerde oluşmuş olan zararı da ortadan kaldırmaktadır. Bundan dolayı son yıllarda en çok tercih edilen sistemlerin içinde yer almaktadır.
Diş Beyazlatma Yöntemlerinin Zararı Var mı?
Diş beyazlatma zararlı mı sorusuna hemen hayır yanıtını verebiliriz. Çünkü bu konuda birçok farklı araştırma yapılmıştır. Özellikle jel ya da solüsyon adı verilen maddenin yüzde 10 ve altında olacak şekilde kullanılması, hiçbir olumsuz durumu ortaya çıkarmaz. Bu noktada risk almamak adına, konuya hakim olan bir diş hekiminden hizmet alınmalıdır.