Uyku apnesi tedavisi söz konusu olduğunda diş hekimlerinden yardım almak en mantıklı seçeneklerden biridir. Çünkü uyku apnesinin en büyük nedenlerinden biri horlama ve ağız kuruluğudur. Horlama nedeni ile ağız ve burun arasındaki koordinasyon bozulur ve bu durum solunumun belirli bir sürede durmasına neden olmaktadır.
Uyku Apnesi Ne İyi Gelir?
Ağır uyku apnesi ve tedavisi sırasında horlama protezi büyük bir avantaj sağlar. Horlamanın en büyük nedenlerinden biri ağız ve burun arasında yer alan bölümün daralmasıdır. Bu darlığın giderilmesi için mutlaka bir proteze ihtiyaç vardır.
Herhangi başka bir sağlık sorunu olmayan her bir kişi bu protezi kullanma şansına sahiptir. Alt ve üst dişlerin arasına yerleştirilen horlama protezi, diş hekimi tarafından temin edilmektedir. Bu protez gece yatmadan önce mutlaka takılmalıdır. Bu protez ile birlikte dil kökü daha öne gelecek, böylece solunum yolu açılacaktır. Dolayısıyla ağız ve burun arasında herhangi bir sorun oluşmayacak, uyku apnesi sorunu ortadan kalkacaktır.
Uyku Apnesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Uyku apnesi için bir diş hekimine başvurmanız ya da kulak burun boğaz hekiminden yardım almanız gerekiyor. Uyku apnesi nedenleri birçok unsuru bir arada bulundurabiliyor. Diş hekimi açısından inceleme yapılacak olursa:
- Anatomik olarak yumuşak dokularda bir gevşeme meydana gelebilir ve bu durum solunumu engelleyebilir.
- Boğaz içinde yer alan dokuların giderek büyümesi ya da anatomik olarak büyük olması da bu sorunun yaşanmasına neden olacaktır.
- Boğaz yapısı dar olan kişiler uyku apsesi yaşar.
- Alerjik nezle durumu, burunda anatomik bozukluklar uyku apnesine neden olabilmektedir.
Uyku Apnesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Uyku apnesi tedavisinde eğer ki horlama protezi kullanılıyorsa bu tedavi süresini azaltan bir unsur olacaktır. Tedavisi söz konusu olduğunda hem ilaç hem de cerrahi müdahaleler ortaya çıkabilir. Ancak, burada horlamadan kaynaklı bir apne söz konusu oluyorsa horlama protezi ile bu durum direkt olarak ortadan kalkacaktır.
Ağız ile burun arasındaki solunum yolunun açılması demek, sorunun rotadan kalması anlamına gelir. O nedenle kullanılan horlama protezi daha rahat nefes almanıza alanın açılmasına yeterli etkiyi gösterecektir. Uyku apnesi tedavisi süresi horlama protezi ile minimuma indirilebilir.
Uyku Apnesi İlaç Tedavisi Verilir Mi?
Horlamadan kaynaklı bir durum söz konusu olmadığında ilaç tedavisi verilebilir. Ancak, bir diş hekimi uyku apnesinde sadece horlama ve ağız sağlığı ile ilgilenmektedir. O nedenle diğer durumlar için mutlaka bir kulak burun boğaz doktorundan yardım alınmalıdır.
Uyku apnesi tedavisi ilaçları genel olarak fazla kilodan ve anatomik yapıdan kaynaklanan durumlarda işe yarar. Hekimler olarak sizlere ağız dışı spreyleri de önermekteyiz.
Uyku Apnesi Nedir Nasıl Anlaşılır?
Uyku apnesi tedavi süreci için öncelikle sorunun anlaşılması gerekir. Pek çok etken hastalığın habercisi olabilir.
Belirtileri: Uykuda huzursuzluk, terleme, sık idrara çıkma, horlama en önemli belirtileri arasındadır.