Herhangi bir altyapı malzemesi zirkon veya metal gibi kullanılmadan, seramiğin sıkıştırılarak işlenmesiyle ve dayanıklılığının arttırılmasıyla oluşturulan porselen kaplamalardır.
Estetik görünümlü Full porselen yapılı olmaları, altyapısında porselen bulunması ve dişe yansıyan bütün ışığı göstermesi sebebi ile estetik diş hekimliğinin gözdesi olmuştur. Bu sayede doğal dişler gibi şeffaf, ışığı geçirme ve yansıtma özeliğinde olduğu için çok doğal görünürler.
Porselen Kaplama Nasıl Yapılır?
Ağızda çiğneme kuvvetinin az olduğu daha çok ön bölgelerde kesici, küçük azı dişlerde ve tekli diş eksikliklerinde tercih edilirler. Çiğneme kuvveti yan ve arka dişlerde arttığı için full porselen yerine zirkon kaplamalar kullanılabilir.
Diş eksikliği yan yana ve birden fazla olan bölgelerde de full porselen kaplamalar tercih edilmezler. Full seramik (empress) kaplamaların en büyük avantajı doğal ve estetik görünmeleridir. Gülme hattınızın içinde bulunan dişlerdeki tek diş eksikliği de empress kaplamalarla restore edilebilmektedir.
Kırılma riski taşıdığından kaynaklı empress köprüler de çok olan diş eksikliğinde uygulanmaz. Bu tür çok olan diş eksikliğinde zirkonyum kaplama ile desteklenmiş porselen kaplamlar daha etkindir.
Porselen Kaplama Neden Tercih Edilir?
Ağız tedavilerinin temel unsurlarından biri olan estetik olarak görülen porselen kaplama en az fonksiyonel diş kadar önemlidir. Estetik görünümün kişiler üzerindeki psikolojik etkisi oldukça fazladır. Birçok kişi, doğal dişlerinin görüntüsünden veya daha önce yapılan yanlış restorasyonların görüntüsünden rahatsızlık duydukları için, psikolojik olarak etkilenmekte ve bunun sonucunda sosyal ilişkilerinde dahi sorun yaşayabilmektedir.
Restorasyonlarda estetik başarı doğal görünüm ile sağlanabilmektedir. Diş şeklinin, yapısının ve renginin, doğal dişler ile aynı şekilde restore edilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Full seramik restorasyonlar biyolojik uyumlarının çok daha iyi olması, daha iyi ışık geçirgenliği sağlaması ve doğal dişe yakın görsellikte özellikler taşıması sebebiyle, estetik olarak çok daha güzel sonuç vermektedir.
Porselen Diş Kaplama Çeşitleri
Son dönemde estetik konusundaki artan beklentiler estetiğin yanında dayanıklılığın da artması üzerinde fazlası ile durulmasına neden olmuştur. Porselen diş kaplama çeşitlerinden bahsedecek olursak, bu tedavi yöntemlerini birden fazla kategoriye ayırmanın ve bu şekilde ele almanın mümkün olduğunu görüyoruz.
- Porselen diş kaplama çeşitlerini materyal açısından değerlendirecek olursak, porselen, seramik ya da metal diş kaplama olmak üzere üç farklı materyalden oluşan kaplama türü ile karşılaşmamız mümkün olmaktadır.
- Bu tür kaplamalarda ana materyal yine porselen olmak suretiyle, kaplamayı destekleyen madde, metal ya da seramik olabilmektedir.
- Estetik olarak değerlendirerek ve kişinin doğal diş rengi de göz önünde bulundurularak buna göre porselen kaplama diş renkleri arasından seçim yapılabilmektedir.
- Buna ek olarak porselen diş kaplama çeşitleri, kaplama yapılacak dişin konumuna ve yerine göre de değişkenlik gösterebilir.
Full Porselen Diş Kaplama: Dişlerin önlü arkalı, tamamını kapsayan, en kapsamlı porselen diş kaplama süreci olarak bilinmektedir. Bu süreç, porselen diş kaplama tedavileri arasında en uzun süren yöntem olarak geçmektedir. Ön diş için tercih edilen porselen diş kaplama, daha çok estetik amaçlı kaygılar ile yapılan ve görsel olarak daha etkileyici bir gülüş isteyenlerin tercih ettiği, bölgesel bir kaplama yöntemi olma özelliğini taşırmaktadır.
Tek diş için yapılan porselen kaplama ise daha çok herhangi bir kaza ya da yüze alınan darbe sonrası, kısmi olarak zarar görmüş bir dişe yapılması tercih edilen kaplama yöntemidir. Tabiki hangi porselen diş kaplama yönteminin sizin için uygun olduğunun en doğru kararını, kliniğimizde bu işlem için başvurduğunuz hekiminiz verecektir.