Diş eti iltihabı önlenebilir mi sorusuna cevap vermeden önce, dişeti iltihabı nedir aydınlatmak gerekir. Diş eti iltihabı dişlerde plak oluşumundan kaynaklanır. Diş etlerinde ağızda bulunan bakteri, yemeklerden oluşan yapışkan tabaka ve plaklardan oluşan diş eti iltihabı, kanama ve şişlik ile kendisini belli eder. Diş plağı tedavi edilmezse temizlenmesi zor olan tartara dönüşmektedir. Gerek diş plağı gerek tartar ikisi de diş minesini inceltir ve diş kaybına yol açabilmektedir. Diş eti iltihabı tedavi edilmez ise diş kaybı yaşatabilen, diş etrafındaki kemiğin erimesine neden olabilen ciddi bir rahatsızlıktır. Diş eti kanaması diş eti, İltihabının önemli bir göstergesidir.
Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?
Diş eti iltihabı önlenebilir mi sorusunun en temel cevabı, diş ve ağız temizliğine gereken önem verilirse diş eti iltihabı önlenebilirdir. Yetersiz ağız hijyeni ve dişlere zarar verebilen bazı gıdaların fazla tüketilmesi diş eti iltihabına zemin hazırlamaktadır. Ayrıca, yanlış diş temizliği yani yemeklerden sonra diş fırçalamamak, diş ipi kullanmamak ve sert diş fırçası kullanmak bunun yanında stres, hormon değişikliği, eksik beslenme gibi nedenler diş eti iltihaplanmasının diğer önemli nedenlerindendir.
Dişeti iltihabının iyileşmesi ve iltihap nedeni ile oluşan ağrıların giderilebilmesi için öncelikle diş hekimi tarafından diş kökünde ya da diş eti dokusunda biriken iltihabın alınması gerekmektedir. Dokudan uzaklaştırılan iltihabın ardından tedavi aşamasına geçilebilir. İltihabın şiddetine göre diş hekiminiz önce antibiyotik ile tedavi etmek isteyebilir veya kanal tedavisi yapılır.