Dişlerin düzenli olarak fırçalanmaması, diş ipi kullanılmaması gibi sebeplerden dolayı dişler üzerinde biriken bakteri plağının tükürük mineralleri ile sertleşmesiyle oluşan maddeye diş taşı yani tartar denir. Dişlerde sarı, kahverengi lekeler meydana getirir ve kötü bir görüntüye yol açar.
Temizlenmezse diş kayıplarına kadar varan diş eti hastalıklarına yol açar, dişler arasındaki kemiklerde kayıplara neden olur. Herhangi bir kayıp oluşmadan düzenli olarak diş hekimi kontrolüne gitmek ve diş taşı temizliği yaptırmak ağız sağlığını korumanın en iyi yoludur. Diş taşı temizleme işlemine detertraj adı verilir.
Diş Taşı Oluşumu Nasıl Önlenir?
Düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımıyla diş taşı oluşumu engellenebilir. Lifli gıdaların tüketilmesi diş yüzeyinde plak oluşumlarını azaltacaktır. Karbonhidratlı, şekerli, yapışkan ve asitli maddelerin tüketilmesi ve sonrasında iyi bir şekilde diş temizliğinin yapılmaması, diş taşının oluşmasını kolaylaştırmaktadır. Diş taşı oluştuktan sonra fırçalama ile ağızdan uzaklaştırılamaz. Bu yüzden oluşmadan önce önlemler alınmalıdır.
Detertraj Nasıl Yapılır?
Ultrasonik cihazlarla titreşim yoluyla büyük tartarların dişten düşmesi sağlanır. Ardından ince el aletleri ile küçük parçaların temizliği sağlanır. Diş yüzeyi pürüzsüz hale gelene kadar diş hekimi tarafından işleme devam edilir. Daha sonra dişler cilalama uygulaması ile parlatılır. Sonuçta diş eti iltihabına neden olacak etkenler ortadan kaldırılmış olur.
Diş Aşı Temizliği (Detertraj) Dişlere Zarar Verir Mi?
Hayır, dişlere zarar veren bir işlem değildir. Aksine yapılmaması zarar verir.