Halk arasında takma diş olarak anılan dişlerin gerekli işlemler sağlanarak hastaya nakledilmesini sağlayan uygulamadır. Diş hekimliğinin en yaygın uygulamalarından olan bu işlem estetik sebeplerle, zaruri ihtiyaç sebebiyle, tedavi sebebiyle yapılabilir. Diş ilavesi tek başına bir dişi tanımlayabileceği gibi kimi zaman tam protez denilen yöntemle damağın da dahil olduğu tüm dişlerin yenilenmesi işlemine de verilen isimdir. Birçok çeşidi ve yöntemi mevcuttur.
Diş İlavesi Yöntemleri
Diş ilavesinde yöntem hastanın durumuna göre doktorun tavsiyesi ve hastanın tercihleri doğrultusunda belirlenir. Hastaya tek ya da birkaç diş ilavesi gerekiyorsa genelde implant yöntemi ile dişler eklenebilir, daha fazla işlem gerektiren durumlarda hareketli ya da sabit diş protezleri devreye girmektedir.
Diş İlavesi Yöntemleri Nasıl Gerçekleşir?
Hareketli protezler takılıp çıkarılabilen kendi içinde birkaç farklı gruba ayrılan uygulamaları tanımlar. Özellikle hastanın damağı üzerinde cerrahi işlem uygulanmasını istemediği ya da gerekli görüldüğünde bu uygulama ön plana çıkmaktadır.
- Hastanın ağız ölçülerine göre özel olarak üretilen protezler ile ağız etkinlikleri gerçekleştirilir.
- Sabit protezlerde ise diş ekleme işlemi direkt olarak eski dişlerin yerine yenilerinin eklenmesiyle hastanın dişlerinin yenilenmesini sağlayan uygulamadır.
- Bu uygulama her hastaya uygulanamadığından yaygın değildir. Köprü adı da verilen uygulama için ağızda en az iki tane sağlam diş bulunması gereklidir.
Implant ismi verilen diş ekme yönteminde ise çene kemiğine sabitlenen dişler yapılır. Malzeme olarak titanyum kullanılan dişler çene kemiğiyle bütünleşir ve hastanın kendi dişi vazifesini görür. Tüm bu uygulamalar hastaya diş görevi gören protezlerin sağlanarak sağlıklı bir ağız etkinliğine kavuşmasını amaçlamaktadır.