Parsiyel protez yerleşik protez kullanılmayan hastalarda sağlam olan dişe bir kanca yardımı ile tutturulan protezlere verilen isimdir. Kancalı protez olarak da anılmaktadır. Sabit protezle benzer özellikte aşamalara sahiptir. Hastaya göre değişmekle beraber ortalama beş seansta parsiyel diş tamiri tamamlanır.
Parsiyel Protez Hayatı Nasıl Etkiler?
Parsiyel diş tamiri ile protezlere kavuşan hastalarda çiğneme alışkanlıklarında büyük bir farklılık beklenmez. Bu protez çeşidinde işlem alt çene için dilin alt kısmından üst çene bölgesi için damaktan sağlanır. Bölgelere yerleştirilen metaller başlangıçta yemek etkinliğini etkileyebilir, kişinin alışma sürecine göre kullanım kolaylaşır. Başlangıç süreci atlatıldıktan sonra kişi çok rahat çiğneme ve yeme işlemlerini gerçekleştirebilir. Temizliği de sabir protezle birebir aynı olduğu için ekstra bir zorluğa sebep olmaz.
Parsiyel Diş Tamiri ve Kullanımı
Sabitleme için kullanılan kancaların rengi gümüş-metal renkli olduğu için her zaman estetik bir görüntü sağlamak mümkün olmayabilir ancak buna çözüm olarak pembe ve ten renkli kancalar da kullanılabilmektedir.
Kullanımı ve tamiri oldukça kolay olduğu için tercih edilen bir yöntemdir. Kancalar aracılığıyla sağlamlaştırılan protez zamanla gevşeme yaparsa kancaların kolayca sıkma işlemi yapılabilir. İstisnalar dışında tüm hastalar için uygulanabilir bir yöntemdir, tek dikkat edilmesi gereken nokta takıp çıkarma sırasında nazik olunması ve kancaların şeklinin bozulmamasıdır.
Kullanımı yaygın olduğu için herhangi bir sıkıntıda müdahale oldukça kolaydır. Hasta için uğraştırıcı bir süreç getirmez, estetik kaygılar dışında hasta için hayat kalitesinde bir düşüşe sebep olmaz. Hassas kişiler için de uygun olan bu yöntem ile uzun yıllar sağlıklı dişlere sahip olmak mümkündür.